Un copil de 6 ani, dispărut în urma unei presupuse răpiri în 1951, a fost găsit în viață după șapte decenii

de: Andrei Simion
23 09. 2024

Luis Armando Albino, un băiat răpit în 1951 la vârsta de 6 ani dintr-un parc din California, a fost găsit în viață după mai bine de șapte decenii, datorită unui test de ADN și a investigațiilor desfășurate de familie. Povestea remarcabilă a ieșit la iveală în urma eforturilor neobosite ale nepoatei sale, Alida Alequin, care, printr-un test ADN realizat „doar de distracție”, a descoperit că unchiul ei, despre care se credea că a dispărut pentru totdeauna, era în viață și locuia pe coasta de est a Statelor Unite, scrie The Guardian.

Răpirea din 1951 și căutările disperate

Pe 21 februarie 1951, Luis, un băiat de origine portoricană, a fost răpit dintr-un parc din West Oakland, California. În acea zi, Luis se juca împreună cu fratele său mai mare, Roger, când o femeie necunoscută i-a atras atenția, promițându-i că îi va cumpăra dulciuri. Femeia, vorbind în spaniolă, l-a convins să o urmeze, dar în loc să-i ofere dulciuri, l-a răpit. Luis a fost dus pe coasta de est, unde a fost crescut de un cuplu care l-a tratat ca pe propriul lor fiu.

După răpire, autoritățile din Oakland au inițiat o căutare masivă. Soldați, Garda de Coastă și alți angajați ai orașului au scotocit San Francisco Bay și alte zone învecinate, însă fără succes. Familia lui Luis, deși distrusă de durere, nu și-a pierdut niciodată speranța. Mama sa a păstrat imaginea lui Luis în casă până la moartea ei, în 2005, convinsă că fiul ei este încă în viață.

Descoperirea neașteptată printr-un test ADN

Primul indiciu că Luis ar putea fi în viață a venit în 2020, când Alida Alequin, nepoata lui Luis, a realizat un test ADN „de distracție”. Rezultatul a arătat o potrivire de 22% cu un bărbat care s-a dovedit ulterior a fi chiar unchiul ei. Cu toate acestea, la momentul respectiv, nu a reușit să obțină mai multe informații și nu a primit un răspuns direct de la bărbatul identificat.

Alequin nu a renunțat și a reluat căutările la începutul anului 2024. Cercetând microfilme la biblioteca publică din Oakland, a găsit articole din presa locală despre dispariția lui Luis și a fratelui său, Roger, care i-au confirmat că se află pe calea cea bună. Cu noile informații, s-a adresat poliției din Oakland, care a decis să redeschidă cazul.

Reuniunea emoționantă după mai bine de 70 de ani

În iunie 2024, anchetatorii au reușit să-l localizeze pe Luis Armando Albino, care trăia pe coasta de est. Luis, acum un bărbat în vârstă, este un fost pompier și veteran al Marinei Americane, care a servit în războiul din Vietnam. După confirmarea potrivirii ADN-ului, Luis a fost contactat și i s-a comunicat că familia sa din California l-a căutat neobosit.

Pe 20 iunie, familia lui Luis a primit vestea incredibilă că el a fost găsit în viață. Alida și mama ei au fost copleșite de emoție. „Nu am început să plângem până după ce au plecat investigatorii”, a spus Alida. „I-am luat mâinile mamei mele și i-am spus: ‘L-am găsit. Eram în culmea fericirii.’”

Pe 24 iunie, cu sprijinul FBI, Luis a călătorit în Oakland și s-a reîntâlnit cu familia sa. A avut loc o reuniune emoționantă cu Alida, mama ei și alte rude. A doua zi, Luis a fost dus de Alida și de mama ei să-și vadă fratele, Roger, în Stanislaus County, California. Întâlnirea a fost una plină de emoție și lacrimi, frații îmbrățișându-se strâns și povestind despre copilăria lor, despre ziua răpirii și despre viața lor ulterioară.

O poveste de speranță pentru alte familii

Luis Armando Albino s-a întors pe coasta de est, dar a mai revenit pentru o vizită de trei săptămâni în luna iulie, ultima sa vizită înainte ca Roger să moară în august 2024. Alida Alequin a declarat că, deși unchiul ei nu dorește să vorbească cu presa, ea speră că povestea sa va oferi speranță altor familii care trec prin experiențe similare. „Am fost întotdeauna hotărâtă să-l găsesc, și cine știe, poate povestea mea va ajuta alte familii să nu renunțe”, a spus ea.

Această poveste emoționantă demonstrează puterea speranței și a determinării și scoate în evidență progresele tehnologice care pot aduce răspunsuri la cazuri vechi de zeci de ani. Răpirea lui Luis Armando Albino a rămas un mister timp de mai bine de 70 de ani, dar datorită eforturilor familiei și tehnologiilor moderne, el a fost în cele din urmă găsit și a putut să se reîntâlnească cu cei dragi.